maanantai 28. marraskuuta 2016

Pariskuntien joulukalenteri

Ollaan suunniteltu tälle vuodelle itse tehtyä joulukalenteria. Tiedetään siis kumpikin mitä kalenteri tulee pitämään sisällä. Ostettiin tee se itse-joulukalenteri pohja Tigeristä.( http://fi.flyingtiger.com/fi-fi/catalog/newfornovember/ohhappydays2901212 )  Aloitin kalenterin suunnittelun jo kuukausi sitten, pikkuhiljaa alkaa olla valmista, kun olen sitä suunnitellut vain hetken kerrallaan. Vielä pitäisi tulostaa joka päivälle tehtävä ja ostaa jotain pientä, ehkä lähden huomenna shoppailemaan yksinään niin saan yllätettyä Teemun, jonkun luukun kohdalla. Kalenteriin tulee erilaisia yhteisiä tekemisiä ja tavara luukkuja. 

Tässä meidän joulukalenteri:
1.   Kodin siivous ja koristelu joulukuntoon.
2.  Joululahja shoppailu.
3.  Askarrelkaa joulukortit ja lähettäkää ne.
4.  Paketoikaa ostamanne lahjat valmiiksi joulumusiikin tahdissa.
5. Sytyttäkää kynttilät ja nauttikaa lasilliset kuumaa lempiglögiä.
6. Itsenäisyyspäivä. Viekää haudoille kynttilät.
7. Viettäkää ilta joululeffojen parissa.
8. Koristelkaa joulukuusi.
9. Illalliselle lemppari ravintolaan.
10. Tavaraluukku.
11. Lautapeli-ilta. (kutsukaa ystäviä kylään, jos mahdollista)
12. Kirjoittakaa  rakkauskirjeet toisillenne, ja laittakaa talteen, antakaa ne toisillenne vasta jouluaattona.
13. Joululaatikoiden teko pakkaseen.
14. Koko vartalo hieronta toiselle.
15. Käykää yhdessä kävelyllä käsi kädessä.
16. Tehkää pipareita ja joulutorttuja.
17. Glögi ilta kynttilänvalossa.
18. Joululeffamaraton, kummatkin saavat valita ainakin yhden lempparin.
19. Tehkää kuumaa kaakaota ja nauttikaa yhdessä.
20. Tehkää yhessä jouluruokaa ja syökää rauhassa ajan kanssa.
21. Keksikää yhdessä jotain ulkoiluun liittyvää ja menkää ulkoilemaan.
22. Käykää ostamassa joulukukka koristamaan kotia.
23. Tavaraluukku.
24. Antakaa kirjeet toisillenne illalla ja nauttikaa yhdessä olosta.

Tähän kalenteriin olen katsonut netistä eri sivuilta ideoita, ja tehnyt kalenterista meidän näköisen. Tavara luukku kohtiin en ole vielä miettinyt loppuun asti mitä niissä tulee olemaan, ehkä lahjakortti, jonnekkin hyvään ravintolaan tai jouluksi uudet samistelu paidat. Jos joku päivä meillä ei ole saumaa tehdä esim pipareita, voimme siirtää sen seuraavaan päivään, mutta toivon että kaikki on tehty ennen jouluaattoa! Emme aijo ostaa tänä vuonna toisillemme lahjoja, vaan lähdetään kevään mittaan hotelliin rentoutumaan meille sopivana ajankohtana.
Onko siellä kellään itsetehtyä joulukalenteri? Onko kokemuksia tämän tapaisista kalentereista?

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

lauantai 26. marraskuuta 2016

Arki koiran kanssa

Meillä on arki lähtenyt rullaamaan hyvin. Ensimmäisen illan ja toisen päivän koira oli rauhallinen ja tutustui tosi innokkaasti sisällä uusiin hajuihin ja tavaroihin. Ulkona vielä aristeli ja oli ihan meidän jalkojen vieressä. Koira söi ja joi hienosti alusta asti, eikä uuteen kotiin muutto näkynyt päälle päin pennusta. Kotiutus sujui todella hyvin. Jo kolmantena päivänä Mimi rupesi näyttämään luonnettaa kunnolla. Jos me mentiin sohvalle yhtä aikaa, rupesi Mimi murisemaan ja haukkumaan meille. Jomman kumman on oltava hänen kanssa lattialla ja leikittävä! Mimi nukkuu vielä suurimman osan vuorokaudesta.
"En millään jaksais lähtee ulos vielä"

Ruokaa alettiin tarjoamaan eilen kolme kertaa päivässä. Kun sai ruokaa neljä kertaa, ei aina maistunut, tai osa jäi syömättä. Kolme kertaa tuntuu nyt hyvältä määrältä, ruoka tulee syötyä ja se maistuu hyvin. Koulutus postaukseen tuli veden saantiin liittyen kommentteja, meillä on ollut nyt vesi aina alhaalla ja Mimi saa mennä juomaan kun siltä tuntuu.
Ulkoilu on muuttunut myös, nyt Mimi menee rohkeasti laajemmalle alueelle, uskaltaa poistua(ja poistuukin) jaloista pyörimästä. Ollaan nähty pihalla naapurin koiraa ja tutustuttu siihen. Alussa aristeli hieman ja oli jalkojen takana, kävi haistelemassa ja palasi takaisin taakse. Kun muutaman kerran oli käynyt haistelemassa, uskalsi olla ja pidemmän aikaa toisen koiran vierellä. Käytiin myös Mustissa&Mirrissä ostamassa palloja, shampoo ja pienempi panta. Ensimmäinen pallo oli lemppari lelu, joka saatiin aika äkkiä huonoon kuntoon!
Enää ei uskallettu antaa leikkiä tällä, ettei syö tuota pintaa.
Nää naskalit tuhos ensimmäisen pallon :D

Mustissa&Mirrissä Mimi sai paljon huomiota, rapsutuksia ja muita hajuja. Mimi tutuistui 10kuukautta olevaan Mikkiin, joka oli rodultaan bichon havanese. Tulivat heti toimeen toistensa kanssa, vaikka eivät leikkineetkään. Mimi vinkui häntä heiluen ja haisteli Mikkiä innoissaan.

Kuivan ihon hoitoa talvisin

Rakastan talvea, mutta vihaan sen tuomaa kuivaa ihoa. Minulla on ollut koko elämän ajan atoopikon iho, joka tarvitsee normaalia ihoa enemmän huolenpitoa. Olen kokeillut todella montaa perusrasvaa, enkä vieläkään ole löytänyt sitä täydellistä. Olen kyllä löytänyt todella hyviä rasvoja, jotka käy kesällä, mutta talven tullen ovat liian kevyitä(kosteuttamattomia). Kesäisin voin käyttää käsiin ja jalkoihin viikottaisen perusrasvauksen jälkeen myös ei niin kosteuttavia rasvoja tai olla muutamia päiviä rasvaamatta ihoa. Tykkään tuoksuista ja siksi on ihanaa saada laittaa välillä tuoksullista ja ei niin kosteuttavaa rasvaa nukkumaan mennessä. Aion kirjoittaa erillisen postauksen kasvojen ihosta ja ihon hoidosta.
Kylmien ilmojen tullessa, en juurikaan käytä hajustettuja rasvoja, koska mikään kokeilemistani ei ole ollut tarpeeksi kosteuttava kerta rasvaukseeni. Minulla atooppinen iho talvella vaatii todella kosteuttavan ja hyvin imeytyvän rasvan. Talvisin rasvaan joka päivä kunnolla kosteuttavalla rasvalla suihkun tai saunan jälkeen. Kun on paljon ulkona kylmällä säällä, saattaa iho tarvita toisenkin rasvauksen. Olen myös oppinut pukemaan itseni lämpimästi ulos lähtiessä, koska ohuen vaatekerroksen välistä pääsee kylmä nopeasti iholle tekemään tuhoja. Kylmän ilman vaikutuksen huomaa iholla välittömästi, ihoa rupeaa kiristää ja myöhemmin se rupeaa kutiamaan. Myös sormikkaista on tullut iso osa elämääni, näin myös sormet pysyvät kylmältä suojassa! 
Rasvauksella saa ihon pysymään ihan hyvässä kunnossa talvisin, mutta silti tulee ajoittain päiviä, jolloin tekisi mieli raapia iho verille asti. Rasvauksesta huolimatta iho kuivuu välillä karheaksi, jonka saaminen hyvään kuntoon on ainakin viikon homma. Välillä tulee myös kuivia laikkuja, jotka rupevat punottamaan ja on normaalia iho paksumpaa ihoa. Näiden laikkujen hoitoon käytän reseptillä saatavaa kortisonivoidetta viikon kuurina.
Kaikki rasvat ei minulle käy. Jotkut rasvat ovat liian kosteuttavia kämmenien herkälle iholle, jolloin ihoon ilmestyy vesirakkuloita. Vesirakkulat lähtevät melko nopeasti pois kortisonivoiteella, mutta aiheuttaa muutaman päivän punotusta kämmenissä. Tätä ongelmaa ei tule muualle kehoon, vain kämmeniin. Osa rasvoista on taas niin tehottomia ja rasvattomia, ettei huonaa edes laittaneensa rasvaa.
Yläkoulu iässä alkoi(muistaakseni) sormi taipeiden halkeilu liian kuivan ihon seuraksena. Välillä kouluun mennessä laitoin paksun kerroksen rasvaa ja vielä sideharson päälle, etteivät muut näkisi ongelmaa. Häpesin asiaa, koska muilla ei ollut yhtä herkkää ihoa kuin minulla. Teininä ei tullut käytetty mitään hanskoja, mikä olisi luultavasti estänyt tämän. Siihen aikaan en myöskään ollut kovin innokas rasvailemaan ihoa. Pakko sitä oli silloinkin välillä kun rupesi tarpeeksi kiristämään, mutta aivan liian harvoin. Halkeilu loppui kuin seinään, sen jälkeen kun sormikkaista tuli osa elämääni. Nykyään sormi taipeeni eivät juurikaan halkeile. Jos muilla on samanlaisia ongelmia sormien kanssa, suosittelen listaamaan ylös mitä käsiin käyttää, ja mistä tulee oireita. Minulla ihan perus fairy tiskiaine aiheutti halkeilua, tai väärän merkkinen käsisaippua. Myös osa hiusten hoitotuotteista aiheutti halkeilua ja kuivumista. Nykyään on se sen verran paljon kokemuksia eri tuotteista, että osaa valita oikeat, käsien ihoa ärsyttämättömät tuotteet. 
Ihon kuorin kerran viikkoon, jotta kuollut iho lähtee pois ja rasva imeytyy paremmin. Olen käyttänyt yhtenä kesänä mustaherukkasiemenöljy tabletteja, joiden sanotaan auttavan iho-ongelmiin. Pitäisi kokeilla niitä nyt talvellakin, ja testata miten ne vaikuttavat. Kesällä en oikein eroa nähnyt, kun iho on silloin muutenkin helppo hoitoisempi.
Tässä kesäisin käytössä olevia rasvoja:

Ja talvisin käytössä olevia rasvoja:

Tällä hetkellä minulla taitaa olla kuvan purkkien lisäksi kolme avattua rasvapurkkia kosteuttamassa ihoani ja kolme avaamatonta testaukseen menevää.
Mikä teillä auttaa kuivaan ihoon? Löytyykö muita atoopikkoja? Mitkä on teijän lemppari rasvoja?

torstai 24. marraskuuta 2016

Pentu huumaa

Illalla Mimin vatsa oli sekaisin matkasta, Mimi oksensi ja teki löysän kakan kaksi kertaa sisälle. Kun vatsa rauhoittui, päästiin nukkumaan ja oikein hyvin nukuttikin uudessa kodissa. Mimi käytettiin yöllä 22-8 välillä  viisi kertaa pihalla. Koko yönä ei sattunut yhtään vahinkoa! Kuuden aikoihin aamulla Mimi herätti vinkumalla, tarjosin ruokaa ja vettä. Kun ruoka oli maistunut, mentiin pihalle tarpeille. Ulkoilun jälkeen leikittiin hetki ja jatkettiin kumpikin unia. Mimi nukkui kiltisiti omassa pedissään meidän sängyn päässä lattialla. Mimi nukkuu vielä suurimman osan vuorokaudesta, mutta leikkii jo innoissaan leluillaan meidän kanssa valveilla ollessaan. Pentu on kotiutunut erittäin hienosti. Ruoka ja vesi maistuu. Ulkoilutus ja uni maistuu.

Mimi tyynyllä lattialla.

Lemppari lelu tällä hetkellä.


keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Koira tuli taloon

Meillä asustaa nykyään reipas pieni bichon frise Mimi! Tultiin koiran haku reissulta kotiin kahdeksan aikaan illalla. Mimi nukkui lähes koko matkan(1,5h), kaksi kertaa käytiin pissillä matkan aikana. Kotiin päästyä tutki koko kämpän ja rupesi leikkimään. Mamman koirahan siitä heti tuli! Pentu on puolet pienempi siitä, mitä kuvittelin sen olevan. Ihana rakkauspakkaus Mimi.
Mamman oli pakko ottaa selfie neidin kanssa.

Mimi ja Paavo-pehmolelu, vähän on koko eroa vielä.



tiistai 22. marraskuuta 2016

Sisäsiisteyden kouluttaminen

Koulutus tapoja on yhtä monta kuin kouluttajiakin. Päätettiin heti alussa, ettei meille tule lattioille lojumaan pissi- ja kakkapapereita. Emme siis aijo käyttää niitä missään vaiheessa(toivottavasti ei usko lopu kesken koulutuksen :D). Pennun äly ei riitä siihen, että sisälle(paperille) on ok tehdä, muttei kuitenkaan ole. Siksi teemme heti selväksi, että ulkona on ainoa oikea paikka tehdä tarpeet. Emme aijo myöskään ottaa mattoja pois, vaihdamme vain osan matoista helposti pestäviin, pienempiin ja huonoimpiin mattoihin, mitä meiltä löytyy. Tämä siksi, että kun matot tulevatkin yhtä äkkiä lattioille tulevaisuudessa, ei koiralla ole sitten houkutusta tehdä niistä vessa paikkaa. Tehdään matoista osa meidän kotia ja arkea, pentu saa tutustua niihin heti kotiuduttuaan, ja saamme heti opettaa, ettei niihinkään saa tehdä tarpeita.
Pennulla on tarve käydä "vessassa" heti herättyään, leikin päätteeksi, ruuan ja veden jälkeen ja jos ei ole hetkeen(puoli tuntia-tunti) tehnyt tarpeita. Joudumme siis käytttämään pennun alussa ulkona noin 20kertaa vuorokaudessa. Onneks juteltiin jo Teemun kanssa ulkona käyttö vuoroista. Mulla on pennun tulo vapaata melkein viikon verran, onneksi! Voi olla alkuun haastavaa ja väsyttävää herätä kesken unien yölläkin. Mitä enemmän viikkoja pennulle tulee, niin sitä mukaa ulkoilutus kerrat vähenee. 
Käytännössä tää tarkottaa sitä, että ainakun koira näyttää hädän, viedään se ulos tiettyyn kohti, jonne se saa tehdä tarpeet. Kun pentu alkaa tekemään tarpeitaan me hoetaan  "pissi pissi" ja heti pennun tehtyä sen, annetaan sille herkkupala ja kehutaan sitä.  Jos pentu sitten alkaakin tekemään sisälle tarpeita, kielletään sitä ja mahdollisuuksien mukaan napataan koira kainaloon ja mennään pihalle. Entä, jos sisälle on sattunut vahinko? Me putsataan se vähin äänin. Koira ei osaa yhdistää tehtyä asiaa, jos kieltäminen/toruminen ei tapahdu teko hetkellä. Tällä tavalla sisäsiisteyskasvatuksen pitäisi kestää kaksi kuukautta.
"Täydellistä rakon toiminnan hallintaa voidaan edellyttää narttupennuilta vasta ensimmäisen tai toisen kiiman jälkeen, sillä kiiman aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat virtsaputken sulkijalihaksen toimintaan ja saattavat sen aikuisen koiran tasolle." (lähde:http://www.hankikoira.fi/koiratietoa/ohjeita-tarkeimpien-taitojen-opettamiseen/sisasiisteys). 
Toivottavasti meillä toimii tällainen koulutus. Kirjoittelen myöhemmin siitä, miten meillä on lähtenyt tämä käyntiin. 
Mitä mieltä olette tästä? Miten teillä ollaan opeteltu sisäsiistiksi? Kauanko meni aikaa? Onko teillä postaus ehdotuksia eli mistä haluaisitte lukea?

maanantai 21. marraskuuta 2016

Ensimmäiset koulutukset

Koiran tuloon enää kaksi yötä! Tässä on ajatuksia miten aiomme koiraa kouluttaa.

Sosiaalistaminen
Sosiaalistaminen on yksi tärkeimmistä koulutuksista ennenkuin pentu täyttää neljä kuukautta, silloin sillä on sosiaalistumisen herkkyyskausi. Tänä aikana kannattaa pentua tutustuttaa mahdollisimman moniin asioihin. Toisiin koirii, muihin eläimiin, eri kulkuvälineisiin, hissiin, portaisiin, pesukoneeseen, imuriin, lapsiin, vauvoihin ja vanhuksiin. Näistä opetus tilanteista pitää tehdä koiralle kiva ja miellyttävä. Meidän täytyy opettaa miten tilanteissa toimitaan. Meidän täytyy olla rauhallisia, pentu ottaa siitä mallia. Täytyy mennä tilanteeseen rauhallisesti, pennun tahtisesti ja antaa pennun tutkia uutta asiaa. Jos pentu ei tee aloitetta mennä näihin tilanteisiin, pitää meidän rohkaista pentua ja mennä itse edellä. Kun pentu menee tilanteeseen toivotulla tavalla, täytyy pentu palkita. Jos pentu ei meinaa uskaltaa tulla tilanteeseen houkuttele herkuilla, niin varmasti tulee ja jää hyvä maku suuhun! 
Mitä käy jos pentua ei sosiaalisteta ajoissa? Ei heti varmaan muuta kuin jokaisen uuden asian kohdalla murina, haukunta ja ei toivottu käytös. Kun pentu kasvaa, alkavat ongelmat vasta näkymään. Koirasta tulee agressiivinen, se ei hyväksy vieraita ihmisiä tai eläimiä. Vierailut muualla hankaloituu, kun koira pelkää ja ei osaa käyttätyä, ei sitä voi ottaa mukaan. Omat menot siis niin sanotusti kärsivät. Menetpä sitten vanhemmillesi tai kaverille yökylään, toinen joutuu jäämään kotiin koiran kanssa. Kaverit eivät enää halua tulla kylään, kun koira haukkuu, puree ja murisee. Koiran kanssa ulkoilu kärsii, jos se ei siedä muita koiria. Toisen koiran kohdalla, jos alkaa murina, haukunta ja huono käytös ei koiran kanssa liikkuminen ole enää mukavaa kenenkään kohdalla. Koiran kuuluu olla sosiaalinen eläin, joten käytä pentu aika hyödyksi! Sosiaalistamiseen käytetty aika tulee kuulema korkojen kanssa takaisin ajan kanssa. Näin saat parhaan ystävän, jonka kanssa voi kulkea hyvillä mielin riippumatta paikasta ja ympärillä olevista asioista. Aiomme siis vierailla mahdollisemman monen uuden asian luona ja käydä erilaisissa paikoissa. Tietoja otettu koira oppaista!

Istu ja ota(ruokailu)
Istu on mielestäni käsky, jonka jokaisen koiran tulisi osata. Tätä aijotaan opetella erityisesti ennen ruuan saantia. Haluan, että koira "rauhoittuu" ennenkuin saa ruuan eteensä. Veikkaan, että meidän neiti on koirien tavoin perso ruualle. Hyvän asian eteen täytyy tehdä töitä. Oppaiden mukaan pentu täytyy liikkein saada istumaan, eli laitetaan herkkupala pään päälle, josta tulee liike. Kun pentu menee istu asentoon, hoetaan istu istu sanaa ja kun koira on istumassa annetaan herkku. Kun istu toistoa on tehty muutaman kerran, voi ruuan antaa sen päätteeksi ota käskyllä. Kun opetus on edennyt, ei joka kerralla tarvitse antaa herkkuva vaan riittää sanat hyvä tyttö ja sitten ruoka käskystä. Ota käskyn kanssa meillä ei ole kiire, joten sitä ei alkuun muussa muodossa opeteta.
Ruuat meillä saa pentu alkuun neljä kertaa ja siitä vähennetään mahdollisimman nopeasti kolmeen. Kun pentu on kolmen kuukauden iässä, koitetaan vähentää ruoka kahteen kertaan. Tehdään selväksi tietyt ruoka-ajat, jolloin on ruoka ja vesikuppi alhaalla. Muuten pidetään vesi ja ruoka pois pennun näkyvistä. Tämä auttaa sisäsiisteys koulutuksessa, jos ruokaa ja vettä on koko ajan saatavilla, myös suoli on koko ajan niin sanotusti toiminnassa.

Katsekontakti ja paikalla olo 
Tätä opetellaan vieraiden tervehtimiseen ja ovista kulkemisiin. En halua että koira ryntää ovesta tulevien vieraiden jalkoihin pyörimään ennenkuin ne ovat saaneet päällystakit ja kengät pois. Pennun täytyy malttaa odottaa paikoillaan, ja luvan tervehtimiseen saa katse kontaktilla. Aijotaan sopia vieraiden kanssa, että jos pentu on liian innokas, vieraat ei huomioi sitä lainkaan, vaan minä tai Teemu saadaan sen huomio tulla herkun luo ja siitä paikallaan oloon. Kun pentu pysyy paikallaan, täytyy katsekontakti saada, jonka jälkeen mene käskyllä koira on vapaa ja vieraat saavat huomioida koiraa.

Koiran käsittely
Jokaisen koiran täytyy mm. antaa tarkastaa hampaat, tottua harjaamiseen, kynsien leikkaamiseen, pesuun, korvien ja silmien hoitoon ja tassujen kuivaamiseen. Ei ole väliä tarkastaako eläinlääkäri vai kaveri koiran hampaat, on sen annettava se tehdä. Koira pitää saada ottaa syliin ilman rimpuiluja tai murisemista. Koiran pitää oppia olemaan paikoillaan kun sille tehdään edellä mainittuja asioita. Bichoneilla on erityisen tärketää olla paikoillaan. Esimerkiksi turkin selvittämisestä trimmaukseen menee tunnista kolmeenkin tuntiin, Ja vaikka sakset ovat tylppäkärkiset, voi se osua silmään kun päätä muotoillaan. Me opetetaan ja paneudutaan tähän extra hyvin, koska liikkuvaa koiraa on vaikea tulevaisuudessakin hoitaa. Turkin selvittäminen ja pesu  tulee olemaan ainakin kerran viikkoon. 

Yksin olo
Mimi ei joudu näillä näkymin olemaan yksin juuri ollenkaan, mutta yksin olon opettaminen on silti aloitettava varhaisessa vaiheessa, esim. kauppa reissujen ajaksi. Kun ja jos pentu jää ulvomaan kotiin, on kodista oltava poissa niin kauan +15minuuttia, kun ulvominen loppuu. Aijotaan jättää kivaa tekemistä(aktiivilelu/luita) siksi ajaksi, kun olemme poissa. Kun kotiin saapuu, ei koira oppaiden mukaan pidä tehdä iloista ja mega kivaa tapahtumaa. Vasta sitten reagoidaan koiraan, kunhan on rauhoituttu. Sama juttu kuin vieraidenkin kanssa.

Ei-käsky
Meillä on kiellettyä purra kaikkia muita paitsi omia leluja ja luita (huonekalut, "ihmisen" tavarat(esim.matot, vaatteet...)). Sohvalla ja sängyllä olo, ruihnaaminen ruokapöydän vieressä meidän syödessä(kerjääminen) on kiellettyä. Me kielletään, jos pentu tekee jotain kiellettyä, kun pentu lopettaa kielletyn asian tekemisen palkitaan heti pentu ja viedään huomio pois kielletystä asiasta. Annetaan esimerkiksi oma lelu, mennään toiseen paikkaan tai leikitään yhdessä.

Hihnassa kävely
On ihan hirveen näköstä, kun näkee koiran hihnassa ja omistaja joutuu juoksee perässä tai omistaja vetelee koiraa rajusti. Sehän vahingoittaa koiran henkitorveeki! Pahimmassa tapauksessa koira/omistaja joutuu onnettomuuteen, jos maantiellä lenkkeilee. Koirille yleisesti pitää tehdä selväks kuka/ketkä on pomo(ja). Ei se koiralle oo oikeen eikä koiran vika, jos omistaja ei ole kehdannut tai jaksanut opettaa selvästi ja johdonmukasesti, ettei vedetä hihnassa. Jos ei ole halua opettaa, miksi ottaa koira(ylipäätään lemmikki), joka tarvitsee selkeät säännöt elääkseen hyvää elämää? Me aijotaan opettaa nätti hihnassa kävely perusteellisesti. Voisin kirjottaa myöhemmin aiheesta lisää, miten on lähtynyt se sitten käyntiin käytännössä. Tästä aiheesta vois kirjottaa niin paljon! Hihnassa kävellessä halutaan myös, ettei koira rähise vastaan tuleville koirille, vaan kulkee nätisti vieressä kiskomatta. 

Luokse tulo
Kun koiraa rupeaa pitämään irti vaikkapa nyt koirapuistoissa, on erityisen tärkeää, että koira tottelee tulla omistajan luokse. Tämä koulutus alotetaan varmaan kotona sisätiloissa, eli kun koira tulee kohti, hoetaan tänne tänne sanaa ja palkitaan koira kun on tullut luokse.

Aktivointi
Koira tarvitsee oppaiden mukaan puoli tuntia aktivointia joka päivä. Tämä tarkoittaa aivojen ja kuonon käyttöä, keskittymistä ja tasapainoilua. Koiran aktivointi ei siis millään tavalla liity lenkkeilyyn tai lelun heittämiseen. Tähän hommaan ollaan ostettu aktivointi lelu, jonka sisään saa laitettua ruokaa. Ruoka piilotetaan sen sisään ja siinä menee aikaa ennenkuin sen saa. Koiran täytyy pähkäillä miten se saa ruuan sieltä pois. Aijotaan ostaa myös joku "palapeli" tyyppinen toiseksi aktivointileluksi. Tietoja otettu koira oppaasta! 

Kaikki asiat mitä kirjotin, ei ole ihan niin itsestään selvyyksiä ja niin mustavalkosia. Ne on mun mielipiteitä ja koulutus "suunnitelmia". Voihan se olla,, et ajattelen tekeväni koirasta ihan "täydellisen koulutuksen" saaneen, mut todellisuus voi olla sit toista. Ei voi koskaan tietää, aika näyttää. Koirissa on eroja, kuten kuuluukin olla. Koiran luonne voi muuttua iän myötä tai vaikka jonkun tapaturman tai sairastumisen sattuessa. Kouluttakaa koirianne pitkin koiran eliniän, leikkikää ja rakastakaa niitä!

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Arkiruoka

Tiiättehän tunteen, kun pääsette töistä kotiin ja tekis mieli vaan makoilla sohvalla ja kattoo telkkaria, vaikka pitäs tehä ruoka? Tässä nopee, helppo ja edullinen ruoka! Tehdään tästä eri variaatioita muuttamalla muutamia ainesosia. Jokainen on varmasti tehnyt tätä, mutta tässä pientä vaihtelua.

Makaronimössö, 20min
perusohje meillä:
-pussillinen makaronia
-400g jauhelihaa
-1 iso sipuli
-lihaliemi
-koskenlaskija sulatejuustoa 1/2pkt
-mausteet: suola, mustapippuri, persilja, sipulijauhe
Laita makaronit kiehuvaan veteen ja lisää lihaliemi. Keitä ohjeen mukaan. Pilko sipuli ja ruskista se jauhelihan kanssa. Mausta haluamilla mausteilla, me käytetään suolaa, mustaapippuria, persiljaa ja sipulijauhetta. Paloittele koskenlaskija pienemmiksi paloiksi. Kun makaronit on kypsyneet, valuta vesi ja yhdistä jauhelihasekoitus ja koskenlaskija. Sekoita kunnes koskenlaskija on sulanut. Maista ja mausta lisää oman maun mukaan. Kata pöytä ja eikun vaan syömään!
Kokeile myös: 
-vaihda jauheliha esimerkiksi kinkkuun, broilerin jauhelihaan, broilerin suikaleisiin tai salamiin
-kokeile eri koskenlaskijoita; savuporo, viherpippuri, paprika, voimakas. Myös uudet juoksevat käy(cheddar tai perinteinen)
-lisää kermaa tai tomaattisosetta
-lisää kasviksia(pakasteet hyviä, kun ovat heti käyttövalmiita); herne, porkkana taipaprika
-kokeile erilaisia makaroneja tulee vähän eri makua; kaura tai ruis
-lisää makusi mukaan; pekonia, sinihomejuustoa tai auringonkukansiemeniä

lauantai 19. marraskuuta 2016

Mitkä asiat muuttuvat kotona?

Koiran tulo taloon on iso muutos ja koiran ottamista on harkittava kunnolla. Miten me ollaan valmistauduttu tähän?
Ollaan monta kertaa kysytty toisilta, että ollaanko valmiita tähän seuraavat 15vuotta. Ollaanko valmiita käyttämään sisäsiisteys opetuksen aikana koira ulkona jopa 20kertaa vuorokaudessa. Ollaanko valmiita nukkumaan pätkissä, täytyyhän koira käyttää ulkona myös yöllä alussa. Kirjoitan myöhemmin lisää miten aiomme opettaa sisäsiisteyttä. Ollaanko valmiita olemaan johdonmukaisia ja sitoutuneita koulutukseen yhdessä.
Kyllä. Olemme miettineet asian loppuun niin tarkasti kuin pystyy(todellisuus koiran kanssa voi olla ihan eri mitä ajattelee), että pystymme huolehtimaan koirasta eliniän ajan. Ollaan juteltu jo ulkoilutus vuoroista ja vuoro öistä hoitaa pennun ulkoilutus. Ollaan tutkittu yhdessä ja erikseen koirankoulutus menetelmiä ja niiden toteutusta. Ollaan puhuttu, miten meillä hoidetaan koulutus, mitä asioita opetamme ihan aluksi ja mitä asioita meillä on sallittua tehdä ja mitä ei. Koulutuksesta kirjoitan myös myöhemmin kunhan pentu saadaan ensin kotiin, vielä neljä pitkää yötä!
Olemme hankkineet avonaisen kenkätelineen tilalle kenkäkaapin. Näin kengät saa kätevästi piiloon, eikä koiralla tule houkutusta edes purra niitä, jos koiralla on taipumusta nakerrella kenkiä. Ainakin kasvattajan luona Mimi on ollut innokas leikkimään kengillä. 
 

Hankittiin portti, jotta koiralle tulee pienempi oleskelutila meidän ollessa poissa. Ovet saadaan kiinni kolmesta kohdasta, eteisen ja olohuoneen väliin portti. Ainakin alussa aijotaan pitää näin, luultavasti myös jatkossa. Eteinen on suht iso tila, jossa koira mahtuu hyvin olemaan ja leikkimään yksinolessa.

Teemun täytyy vielä laittaa listaan kiinni nettijohto, nyt se on mennyt meillä pitkin lattiaa ja mattojen alta. Johto näkyy portti kuvassa. 
Mulla on paha tapa jättää tavaroita ja vaatteita pitkin lattioita lojumaan, joten nyt pitää ottaa kunnolla niskasti ittee kiinni, että ne vaatteet ja muut pysyy kaapeissa tai niille kuuluvilla paikoilla.

torstai 17. marraskuuta 2016

Nimi Mimi

Kuinka meidän koira sai nimen?

Ennen kun menimme katsomaan koiraa, selattiin netistä koiran nimilistoja monta iltaa. Sopivaa nimeä ei meinannut löytyä millään, joka kummallekkin kelpaisi. Koiran nimen täytyi olla lyhyt ja ytimekäs ja koiran piti näyttää nimensä mukaiselta.
Menimme katsomaan pentua meillä oli nimi jo valmiina mietitty. Se oli Mini. Kun näimme koiran ei se näyttänytkään nimensä veroiselta. Toinen ärsyttävä asia oli se, että Mini ei ollut kovin järkevä lausua (ainakin omassa suussa Mini kuullosti milloin miltäkin), joten mietittiin uudestaan nimiä ja törmättiin nimeen Mimi. Näin Mini vaihtui Mimiksi, vain yhden kirjaimen muutoksella. Lyhyeksi ja ytimekkääksi ja aivan meidän koiran näköiseksi.

Mun koirannimi lemppareita, joita Teemulle ehdotin:
-Martta
-Diiva
-Lyyti
-Lyyli
-Chanel
-Saga

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Kuinka valitsimme koirarodun

Heti pienestä pitäen olen ollut enemmän tai vähemmän allerginen eri eläimille. Taaperosta alakouluun asti olin allerginen kissoille, mutta siedin koiria. Kotona meillä olikin kaksi sekarotuista ulkokoiraa siihen aikaan. Alakoulun puolessa välin rupesin saamaan oireita koirista. Allergista nuhaa, silmienkirvelyä, kutisevaa ja punoittavaa ihoa. Myöhemmin testeissä olinkin allerginen koirille, en kissoille. Olen haaveillut omasta koirasta jo pitkän aikaa, mutta siihen ei ole ollut sopivaa elämäntilannetta, eikä testauksia mikä koirarotu voisi sopia minulle.
Siskoni otti bichon frisen ja olin innoissan kun hän kertoi että on vähemmän allergisoiva kuin muut rodut hyvin hoidettuna. Menin testaamaan koiraa, vietin aikaa sen kanssa sisätiloissa, halin ja myöhin sen turkkia peläten pahinta. Mitään oireita ei tullut, ei mikään kerta. Rotu oli jo siinä vaiheessa päätetty, että mikä meille tulee jos otamme koiran.
Rupesin etsimään tietoa bichon friseestä ja lukemaan kokemuksia koirasta. Bichon frise on pieni seurakoira, joten se passaa loistavasti meidän kerrostalo asumiseen ja koti-ihmisille. Plussaa tässä rodussa on se kun niistä ei irtoa karvaa, koska niillä ei kasva alusvillaa. Sukupuolikin, joka meille sopii, oli heti tiedossa, koska perheelläni on yhtä koiraa lukuunottamatta narttuja.
Turkki täytyy pestä ja föönata viikoittain ja trimmaus tehdään noin kuuden viikon välein. Mietin alussa pitkään olenko valmis pitämään seuraavat(toivottavasti pidempään) 12-15vuotta turkin kunnossa. Tässä asiassa auttoi omistajien keskustelut turkin hoidossa. Siellä keskusteltiin mm. että kun on kunnon välineet ja turkin hoidosta tulee rutiini ei aikaakaan mene niin paljon kuin opettelu vaiheessa. Ja pääsin kokeilemaan vähän aikaa sitten siskon koiran pesun, föönauksen ja trimmauksen. Eihän se ongelmitta sujunut, mutta ei tullut oloa että se olisi työlästä tai epämukavaa.  Kukaan kun ei ole seppä syntyissään.

Meidän Mimi(ylhäällä) siskonsa kanssa viikon ikäisinä.

Sitten alkoi pennun etsintä. Melkein heti tuli meille sopiva pentu ja sovittiin kasvattajan kanssa, että tullaan vielä testaamaan allergian varalta ja katsomaan pennun elinympäristö ja tutustumaan kasvattajaan. Tämän vierailun jälkeen varasimme pienen pienen palleroisen meille. Kasvattaja on ilmoittanut aktiivisesti juuri meidän pennun kasvusta, voinnista ja persoonasta viestein, soitoin ja kuvin. Juuri tänään tuli viesti, että Mimi painaa jo 1356g ja eläinlääkärissä kaikki ollut hyvin. Neljästä pennusta tämä meidän pentu on pienin ja paikan pomo kasvattajan mukaan. Tasan viikko, että saadaan uusi perheenjäsen meidän talouteen! Noin kuusi viikkoa jo odotusta takana ja loppu on ruvennut tuntumaan pahimmalta odotus ajalta ikinä!
Jos jaksoit lukea tämän loppuun asti niin heitä kommentti kenttään minkä rotuisia ja ikäsiä koiria sieltä ruudun toiselta puolen löytyy.

tiistai 15. marraskuuta 2016

Kuka, mitä, miksi?

Täällä ruudun toisella puolella kirjoittelee allergista elämää-blogin Kaisa. Olen 22-vuotias kokki Tampereelta. Olen kotoisin pienestä kylästä ja asunut lapsuuden ja nuoruuden maalla. Peruskoulun jälkeen menin lukioon, mutta tajusin puolessa välissä, ettei se ole mun juttu. Kävin töissä jo lukio aikana ja kun keskeytin lukion aloitin oppisopimuskoulutuksella kokin opinnot. Se tuntui omalta alalta heti.

Olen aina ollut kova tekemään töitä ja tienaamaan itse rahat elämiseen, siispä tein töiden ja kokkiopintojen ohella henkilökohtaisen avustajan hommia. Tämän jälkeen tapasin avopuolisoni ja muutto Tampereelle oli ajankohtainen. Sain töitä ja saatiin asunto, muutettiin yhteen ja suunniteltiin yhteistä kotia. Nyt puolitoista vuotta muuton jälkeen meille on tulossa bichon frise koiravauva Mimi. Keväällä minulla alkaa esimieskoulutus oppisopimuksella.

Olen moniallerginen, löytyy ruoka-aineallergioita, siitepölyallergiaa ja atoopikon iho. Ruoka-aineista olen allerginen mm.kananmunalle, kalalle ja pähkinöille. Siitepölyistä löytyy mm. koivu ja timotei. Näistä tulen kirjoittamaan enemmän erilaisin tekstein kun ne ovat ajankohtaisia. Muokkailen ruokaohjeita innokkaasti ja kokeilen uusia ohjeita mielellään. Välillä on haastavaa olla keittiössä töissä, mutta sielläkin pärjää jos vain haluaa!
Rupesin kirjoittamaan blogia oikeastaan vain omaksi iloksi. Mutta toivon että sinua kiinnostaa tulla myös jatkossa lukemaan. Luvassa ainakin paljon koira asiaa ja koiran koulutusta. Kuvat ovat puhelinkuvia kunnes ostan kameran.