Koiran tuloon enää kaksi yötä! Tässä on ajatuksia miten aiomme koiraa kouluttaa.
Sosiaalistaminen
Sosiaalistaminen on yksi tärkeimmistä koulutuksista ennenkuin pentu täyttää neljä kuukautta, silloin sillä on sosiaalistumisen herkkyyskausi. Tänä aikana kannattaa pentua tutustuttaa mahdollisimman moniin asioihin. Toisiin koirii, muihin eläimiin, eri kulkuvälineisiin, hissiin, portaisiin, pesukoneeseen, imuriin, lapsiin, vauvoihin ja vanhuksiin. Näistä opetus tilanteista pitää tehdä koiralle kiva ja miellyttävä. Meidän täytyy opettaa miten tilanteissa toimitaan. Meidän täytyy olla rauhallisia, pentu ottaa siitä mallia. Täytyy mennä tilanteeseen rauhallisesti, pennun tahtisesti ja antaa pennun tutkia uutta asiaa. Jos pentu ei tee aloitetta mennä näihin tilanteisiin, pitää meidän rohkaista pentua ja mennä itse edellä. Kun pentu menee tilanteeseen toivotulla tavalla, täytyy pentu palkita. Jos pentu ei meinaa uskaltaa tulla tilanteeseen houkuttele herkuilla, niin varmasti tulee ja jää hyvä maku suuhun!
Mitä käy jos pentua ei sosiaalisteta ajoissa? Ei heti varmaan muuta kuin jokaisen uuden asian kohdalla murina, haukunta ja ei toivottu käytös. Kun pentu kasvaa, alkavat ongelmat vasta näkymään. Koirasta tulee agressiivinen, se ei hyväksy vieraita ihmisiä tai eläimiä. Vierailut muualla hankaloituu, kun koira pelkää ja ei osaa käyttätyä, ei sitä voi ottaa mukaan. Omat menot siis niin sanotusti kärsivät. Menetpä sitten vanhemmillesi tai kaverille yökylään, toinen joutuu jäämään kotiin koiran kanssa. Kaverit eivät enää halua tulla kylään, kun koira haukkuu, puree ja murisee. Koiran kanssa ulkoilu kärsii, jos se ei siedä muita koiria. Toisen koiran kohdalla, jos alkaa murina, haukunta ja huono käytös ei koiran kanssa liikkuminen ole enää mukavaa kenenkään kohdalla. Koiran kuuluu olla sosiaalinen eläin, joten käytä pentu aika hyödyksi! Sosiaalistamiseen käytetty aika tulee kuulema korkojen kanssa takaisin ajan kanssa. Näin saat parhaan ystävän, jonka kanssa voi kulkea hyvillä mielin riippumatta paikasta ja ympärillä olevista asioista. Aiomme siis vierailla mahdollisemman monen uuden asian luona ja käydä erilaisissa paikoissa. Tietoja otettu koira oppaista!
Istu ja ota(ruokailu)
Istu on mielestäni käsky, jonka jokaisen koiran tulisi osata. Tätä aijotaan opetella erityisesti ennen ruuan saantia. Haluan, että koira "rauhoittuu" ennenkuin saa ruuan eteensä. Veikkaan, että meidän neiti on koirien tavoin perso ruualle. Hyvän asian eteen täytyy tehdä töitä. Oppaiden mukaan pentu täytyy liikkein saada istumaan, eli laitetaan herkkupala pään päälle, josta tulee liike. Kun pentu menee istu asentoon, hoetaan istu istu sanaa ja kun koira on istumassa annetaan herkku. Kun istu toistoa on tehty muutaman kerran, voi ruuan antaa sen päätteeksi ota käskyllä. Kun opetus on edennyt, ei joka kerralla tarvitse antaa herkkuva vaan riittää sanat hyvä tyttö ja sitten ruoka käskystä. Ota käskyn kanssa meillä ei ole kiire, joten sitä ei alkuun muussa muodossa opeteta.
Ruuat meillä saa pentu alkuun neljä kertaa ja siitä vähennetään mahdollisimman nopeasti kolmeen. Kun pentu on kolmen kuukauden iässä, koitetaan vähentää ruoka kahteen kertaan. Tehdään selväksi tietyt ruoka-ajat, jolloin on ruoka ja vesikuppi alhaalla. Muuten pidetään vesi ja ruoka pois pennun näkyvistä. Tämä auttaa sisäsiisteys koulutuksessa, jos ruokaa ja vettä on koko ajan saatavilla, myös suoli on koko ajan niin sanotusti toiminnassa.
Katsekontakti ja paikalla olo
Tätä opetellaan vieraiden tervehtimiseen ja ovista kulkemisiin. En halua että koira ryntää ovesta tulevien vieraiden jalkoihin pyörimään ennenkuin ne ovat saaneet päällystakit ja kengät pois. Pennun täytyy malttaa odottaa paikoillaan, ja luvan tervehtimiseen saa katse kontaktilla. Aijotaan sopia vieraiden kanssa, että jos pentu on liian innokas, vieraat ei huomioi sitä lainkaan, vaan minä tai Teemu saadaan sen huomio tulla herkun luo ja siitä paikallaan oloon. Kun pentu pysyy paikallaan, täytyy katsekontakti saada, jonka jälkeen mene käskyllä koira on vapaa ja vieraat saavat huomioida koiraa.
Koiran käsittely
Jokaisen koiran täytyy mm. antaa tarkastaa hampaat, tottua harjaamiseen, kynsien leikkaamiseen, pesuun, korvien ja silmien hoitoon ja tassujen kuivaamiseen. Ei ole väliä tarkastaako eläinlääkäri vai kaveri koiran hampaat, on sen annettava se tehdä. Koira pitää saada ottaa syliin ilman rimpuiluja tai murisemista. Koiran pitää oppia olemaan paikoillaan kun sille tehdään edellä mainittuja asioita. Bichoneilla on erityisen tärketää olla paikoillaan. Esimerkiksi turkin selvittämisestä trimmaukseen menee tunnista kolmeenkin tuntiin, Ja vaikka sakset ovat tylppäkärkiset, voi se osua silmään kun päätä muotoillaan. Me opetetaan ja paneudutaan tähän extra hyvin, koska liikkuvaa koiraa on vaikea tulevaisuudessakin hoitaa. Turkin selvittäminen ja pesu tulee olemaan ainakin kerran viikkoon.
Yksin olo
Mimi ei joudu näillä näkymin olemaan yksin juuri ollenkaan, mutta yksin olon opettaminen on silti aloitettava varhaisessa vaiheessa, esim. kauppa reissujen ajaksi. Kun ja jos pentu jää ulvomaan kotiin, on kodista oltava poissa niin kauan +15minuuttia, kun ulvominen loppuu. Aijotaan jättää kivaa tekemistä(aktiivilelu/luita) siksi ajaksi, kun olemme poissa. Kun kotiin saapuu, ei koira oppaiden mukaan pidä tehdä iloista ja mega kivaa tapahtumaa. Vasta sitten reagoidaan koiraan, kunhan on rauhoituttu. Sama juttu kuin vieraidenkin kanssa.
Ei-käsky
Meillä on kiellettyä purra kaikkia muita paitsi omia leluja ja luita (huonekalut, "ihmisen" tavarat(esim.matot, vaatteet...)). Sohvalla ja sängyllä olo, ruihnaaminen ruokapöydän vieressä meidän syödessä(kerjääminen) on kiellettyä. Me kielletään, jos pentu tekee jotain kiellettyä, kun pentu lopettaa kielletyn asian tekemisen palkitaan heti pentu ja viedään huomio pois kielletystä asiasta. Annetaan esimerkiksi oma lelu, mennään toiseen paikkaan tai leikitään yhdessä.
Hihnassa kävely
On ihan hirveen näköstä, kun näkee koiran hihnassa ja omistaja joutuu juoksee perässä tai omistaja vetelee koiraa rajusti. Sehän vahingoittaa koiran henkitorveeki! Pahimmassa tapauksessa koira/omistaja joutuu onnettomuuteen, jos maantiellä lenkkeilee. Koirille yleisesti pitää tehdä selväks kuka/ketkä on pomo(ja). Ei se koiralle oo oikeen eikä koiran vika, jos omistaja ei ole kehdannut tai jaksanut opettaa selvästi ja johdonmukasesti, ettei vedetä hihnassa. Jos ei ole halua opettaa, miksi ottaa koira(ylipäätään lemmikki), joka tarvitsee selkeät säännöt elääkseen hyvää elämää? Me aijotaan opettaa nätti hihnassa kävely perusteellisesti. Voisin kirjottaa myöhemmin aiheesta lisää, miten on lähtynyt se sitten käyntiin käytännössä. Tästä aiheesta vois kirjottaa niin paljon! Hihnassa kävellessä halutaan myös, ettei koira rähise vastaan tuleville koirille, vaan kulkee nätisti vieressä kiskomatta.
Luokse tulo
Kun koiraa rupeaa pitämään irti vaikkapa nyt koirapuistoissa, on erityisen tärkeää, että koira tottelee tulla omistajan luokse. Tämä koulutus alotetaan varmaan kotona sisätiloissa, eli kun koira tulee kohti, hoetaan tänne tänne sanaa ja palkitaan koira kun on tullut luokse.
Aktivointi
Koira tarvitsee oppaiden mukaan puoli tuntia aktivointia joka päivä. Tämä tarkoittaa aivojen ja kuonon käyttöä, keskittymistä ja tasapainoilua. Koiran aktivointi ei siis millään tavalla liity lenkkeilyyn tai lelun heittämiseen. Tähän hommaan ollaan ostettu aktivointi lelu, jonka sisään saa laitettua ruokaa. Ruoka piilotetaan sen sisään ja siinä menee aikaa ennenkuin sen saa. Koiran täytyy pähkäillä miten se saa ruuan sieltä pois. Aijotaan ostaa myös joku "palapeli" tyyppinen toiseksi aktivointileluksi. Tietoja otettu koira oppaasta!
Kaikki asiat mitä kirjotin, ei ole ihan niin itsestään selvyyksiä ja niin mustavalkosia. Ne on mun mielipiteitä ja koulutus "suunnitelmia". Voihan se olla,, et ajattelen tekeväni koirasta ihan "täydellisen koulutuksen" saaneen, mut todellisuus voi olla sit toista. Ei voi koskaan tietää, aika näyttää. Koirissa on eroja, kuten kuuluukin olla. Koiran luonne voi muuttua iän myötä tai vaikka jonkun tapaturman tai sairastumisen sattuessa. Kouluttakaa koirianne pitkin koiran eliniän, leikkikää ja rakastakaa niitä!