tiistai 22. marraskuuta 2016

Sisäsiisteyden kouluttaminen

Koulutus tapoja on yhtä monta kuin kouluttajiakin. Päätettiin heti alussa, ettei meille tule lattioille lojumaan pissi- ja kakkapapereita. Emme siis aijo käyttää niitä missään vaiheessa(toivottavasti ei usko lopu kesken koulutuksen :D). Pennun äly ei riitä siihen, että sisälle(paperille) on ok tehdä, muttei kuitenkaan ole. Siksi teemme heti selväksi, että ulkona on ainoa oikea paikka tehdä tarpeet. Emme aijo myöskään ottaa mattoja pois, vaihdamme vain osan matoista helposti pestäviin, pienempiin ja huonoimpiin mattoihin, mitä meiltä löytyy. Tämä siksi, että kun matot tulevatkin yhtä äkkiä lattioille tulevaisuudessa, ei koiralla ole sitten houkutusta tehdä niistä vessa paikkaa. Tehdään matoista osa meidän kotia ja arkea, pentu saa tutustua niihin heti kotiuduttuaan, ja saamme heti opettaa, ettei niihinkään saa tehdä tarpeita.
Pennulla on tarve käydä "vessassa" heti herättyään, leikin päätteeksi, ruuan ja veden jälkeen ja jos ei ole hetkeen(puoli tuntia-tunti) tehnyt tarpeita. Joudumme siis käytttämään pennun alussa ulkona noin 20kertaa vuorokaudessa. Onneks juteltiin jo Teemun kanssa ulkona käyttö vuoroista. Mulla on pennun tulo vapaata melkein viikon verran, onneksi! Voi olla alkuun haastavaa ja väsyttävää herätä kesken unien yölläkin. Mitä enemmän viikkoja pennulle tulee, niin sitä mukaa ulkoilutus kerrat vähenee. 
Käytännössä tää tarkottaa sitä, että ainakun koira näyttää hädän, viedään se ulos tiettyyn kohti, jonne se saa tehdä tarpeet. Kun pentu alkaa tekemään tarpeitaan me hoetaan  "pissi pissi" ja heti pennun tehtyä sen, annetaan sille herkkupala ja kehutaan sitä.  Jos pentu sitten alkaakin tekemään sisälle tarpeita, kielletään sitä ja mahdollisuuksien mukaan napataan koira kainaloon ja mennään pihalle. Entä, jos sisälle on sattunut vahinko? Me putsataan se vähin äänin. Koira ei osaa yhdistää tehtyä asiaa, jos kieltäminen/toruminen ei tapahdu teko hetkellä. Tällä tavalla sisäsiisteyskasvatuksen pitäisi kestää kaksi kuukautta.
"Täydellistä rakon toiminnan hallintaa voidaan edellyttää narttupennuilta vasta ensimmäisen tai toisen kiiman jälkeen, sillä kiiman aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat virtsaputken sulkijalihaksen toimintaan ja saattavat sen aikuisen koiran tasolle." (lähde:http://www.hankikoira.fi/koiratietoa/ohjeita-tarkeimpien-taitojen-opettamiseen/sisasiisteys). 
Toivottavasti meillä toimii tällainen koulutus. Kirjoittelen myöhemmin siitä, miten meillä on lähtenyt tämä käyntiin. 
Mitä mieltä olette tästä? Miten teillä ollaan opeteltu sisäsiistiksi? Kauanko meni aikaa? Onko teillä postaus ehdotuksia eli mistä haluaisitte lukea?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti