lauantai 26. marraskuuta 2016

Kuivan ihon hoitoa talvisin

Rakastan talvea, mutta vihaan sen tuomaa kuivaa ihoa. Minulla on ollut koko elämän ajan atoopikon iho, joka tarvitsee normaalia ihoa enemmän huolenpitoa. Olen kokeillut todella montaa perusrasvaa, enkä vieläkään ole löytänyt sitä täydellistä. Olen kyllä löytänyt todella hyviä rasvoja, jotka käy kesällä, mutta talven tullen ovat liian kevyitä(kosteuttamattomia). Kesäisin voin käyttää käsiin ja jalkoihin viikottaisen perusrasvauksen jälkeen myös ei niin kosteuttavia rasvoja tai olla muutamia päiviä rasvaamatta ihoa. Tykkään tuoksuista ja siksi on ihanaa saada laittaa välillä tuoksullista ja ei niin kosteuttavaa rasvaa nukkumaan mennessä. Aion kirjoittaa erillisen postauksen kasvojen ihosta ja ihon hoidosta.
Kylmien ilmojen tullessa, en juurikaan käytä hajustettuja rasvoja, koska mikään kokeilemistani ei ole ollut tarpeeksi kosteuttava kerta rasvaukseeni. Minulla atooppinen iho talvella vaatii todella kosteuttavan ja hyvin imeytyvän rasvan. Talvisin rasvaan joka päivä kunnolla kosteuttavalla rasvalla suihkun tai saunan jälkeen. Kun on paljon ulkona kylmällä säällä, saattaa iho tarvita toisenkin rasvauksen. Olen myös oppinut pukemaan itseni lämpimästi ulos lähtiessä, koska ohuen vaatekerroksen välistä pääsee kylmä nopeasti iholle tekemään tuhoja. Kylmän ilman vaikutuksen huomaa iholla välittömästi, ihoa rupeaa kiristää ja myöhemmin se rupeaa kutiamaan. Myös sormikkaista on tullut iso osa elämääni, näin myös sormet pysyvät kylmältä suojassa! 
Rasvauksella saa ihon pysymään ihan hyvässä kunnossa talvisin, mutta silti tulee ajoittain päiviä, jolloin tekisi mieli raapia iho verille asti. Rasvauksesta huolimatta iho kuivuu välillä karheaksi, jonka saaminen hyvään kuntoon on ainakin viikon homma. Välillä tulee myös kuivia laikkuja, jotka rupevat punottamaan ja on normaalia iho paksumpaa ihoa. Näiden laikkujen hoitoon käytän reseptillä saatavaa kortisonivoidetta viikon kuurina.
Kaikki rasvat ei minulle käy. Jotkut rasvat ovat liian kosteuttavia kämmenien herkälle iholle, jolloin ihoon ilmestyy vesirakkuloita. Vesirakkulat lähtevät melko nopeasti pois kortisonivoiteella, mutta aiheuttaa muutaman päivän punotusta kämmenissä. Tätä ongelmaa ei tule muualle kehoon, vain kämmeniin. Osa rasvoista on taas niin tehottomia ja rasvattomia, ettei huonaa edes laittaneensa rasvaa.
Yläkoulu iässä alkoi(muistaakseni) sormi taipeiden halkeilu liian kuivan ihon seuraksena. Välillä kouluun mennessä laitoin paksun kerroksen rasvaa ja vielä sideharson päälle, etteivät muut näkisi ongelmaa. Häpesin asiaa, koska muilla ei ollut yhtä herkkää ihoa kuin minulla. Teininä ei tullut käytetty mitään hanskoja, mikä olisi luultavasti estänyt tämän. Siihen aikaan en myöskään ollut kovin innokas rasvailemaan ihoa. Pakko sitä oli silloinkin välillä kun rupesi tarpeeksi kiristämään, mutta aivan liian harvoin. Halkeilu loppui kuin seinään, sen jälkeen kun sormikkaista tuli osa elämääni. Nykyään sormi taipeeni eivät juurikaan halkeile. Jos muilla on samanlaisia ongelmia sormien kanssa, suosittelen listaamaan ylös mitä käsiin käyttää, ja mistä tulee oireita. Minulla ihan perus fairy tiskiaine aiheutti halkeilua, tai väärän merkkinen käsisaippua. Myös osa hiusten hoitotuotteista aiheutti halkeilua ja kuivumista. Nykyään on se sen verran paljon kokemuksia eri tuotteista, että osaa valita oikeat, käsien ihoa ärsyttämättömät tuotteet. 
Ihon kuorin kerran viikkoon, jotta kuollut iho lähtee pois ja rasva imeytyy paremmin. Olen käyttänyt yhtenä kesänä mustaherukkasiemenöljy tabletteja, joiden sanotaan auttavan iho-ongelmiin. Pitäisi kokeilla niitä nyt talvellakin, ja testata miten ne vaikuttavat. Kesällä en oikein eroa nähnyt, kun iho on silloin muutenkin helppo hoitoisempi.
Tässä kesäisin käytössä olevia rasvoja:

Ja talvisin käytössä olevia rasvoja:

Tällä hetkellä minulla taitaa olla kuvan purkkien lisäksi kolme avattua rasvapurkkia kosteuttamassa ihoani ja kolme avaamatonta testaukseen menevää.
Mikä teillä auttaa kuivaan ihoon? Löytyykö muita atoopikkoja? Mitkä on teijän lemppari rasvoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti