lauantai 26. elokuuta 2017

Kuinka hoitaa atooppisia käsiä tulehduksen aikaan?

Torstain lääkärin jälkeen lähdin apteekkin ostamaan kahta eri rasvaa. Toinen sisältää beetametasonia, joka kuuluu kortikosteroideihin eli kortisonin johdannaisiin, se hillitsee tulehdusta ja fusidiinihappoa, jolla on antibakteerinen vaikutus, eli toisin sanoen on antibiootti. Toinen puolestaan sisältää mometasonia, joka kuuluu vahvoihin kortikosteroideihin. Se hillitsee tulehdusta ja vähentää kutinaa. Näitä voiteita  käytetään kuurina maksimissaan kaksi viikkoa. Toista voidetta laitetaan aamulla ja päivällä, toista illalla. Eli rasvausta tapahtuu kolme kertaa päivässä. Nämä voiteet on sen verran vahvoja, että jos käyttäisin näitä vaikka viisi kertaa päivässä, iho huononisi entisestään. Kortisoni ohentaa ihoa joka kerralla, ja siksi on erityisen tärkeää käyttää voiteita oikeaoppisesti, lääkärin määrämällä tavalla.
Atooppiselle iholle on erittäin tärkeää löytää oikeat rasvat, oikeaan vaivaan. Mun käsiin normaalit(eli ei sisällä mitään antibiootteja tai kortisonia) rasvaiset rasvat ei tehoa, vaan pahentaa, koska iho menee vesikelloille. Samoin liian rasvattomat aiheuttaa vesikelloja, koska rasva sisältää niin paljon vettä. Orionin perusvoiteista mulle käy tällä hetkellä kaks erilaista voidetta. Niiden käyttöä jatkan parin viikon jälkeen, kun vahvojen voiteiden kuuri loppuu. 
Nyt on erityisen tärkeeää iholle, ettei se pääse kosketukseen veden kanssa, koska se on tosi huonossa kunnossa. Siispä tiskivuorot ja Mimin pesu päätyvät viikoksi Teemulle. Laitoin minimiin myös saippua pesun, eli huuhdon vain vedellä ja silloinkin vain tarvittaessa. Veden kanssa tekemisen jälkeen täytyy kuivauksen olla huolellinen. Tiesittekö muuten, että atooppisesta tulehduksesta kärsivällä voi kestää kaksi päivää, ennenkuin ihon pintakerros palautuu saippua pesun jälkeen, kun "normaalit" ihot palautuu parissa tunnissa? Myös veden lämpötila vaikuttaa ihon kuivumiseen, eli kun täytyy käydä suihkussa tai pestä käsiä, vesi on haalealla, eikä lämpimällä. Talvisin vihaan atooppista ihoa, koska rakastan kuumia suihkuja, mutta iho ei kestä. Tai siis kestää se, mutta sen jälkeen alkaa armoton rasvaus, joka kestää viikkoja. Ja auta armias, jos unohdan rasvata, se jalkojen ja käsien kutina on aivan kamalaa ja rupeaa iho hilseilee.
Mulle kirjotettiin viiden päivän sairasloma, ja sen jälkeen on vielä kolme vapaapäivää. Tämä sen takia, että kädet saadaan nopeasti kuntoon ja että saan vain keskittyä niiden hoitamiseen. Sanomattakin selvää, että kokkina, on erityisen tärkeää pestä niitä käsiä usein. Jos oisin mennyt vaikkapa vain kahden päivän jälkeen töihin, olisi ihon kunto huonontunut nopeasti(koska vesi ja saippuapesua tulisi usein) ja käsien tulehdus kestäisi kaksikolme kertaa pidempään. Olisin voinut suojautua töissä normaalisti suojahanskoilla, mutta se rasittaa ihoa. Ensinnäkään yhtiä hanskoja ei voi pitää kauaa, koska kosteutta rupeaa kertymään hanskan sisälle. Toisekseen, kun hanskat ottaa pois sen jälkeen, kun kosteutta on kertynyt sisälle, täytyy kädet pestä ja kuivata ennenkun seuraavat hanskat saa käteen. 
Tällä hetkellä käsistä on poistunut kutina ja punaiset läiskät pienentynyt huomattavasti. Iho on edelleen pintakuiva ja iho on rikki osasta kohtaa. Vasempaan kämmeneen on tullut enemmän kuollutta ihoa, mutta siinä  olleet kaksi pientä vesikelloa poistuneet. Sormetkaan ei ole enää niin turvonneet, kun suurin osa tulehduksesta on poistunut. 
Oon tehnyt nyt kotona olessa paljon koulutehtäviä, ja alkaa näyttämään siltä, että valmistun ihan ajallaan helmikuussa. Ollaan saatu kaikki loput tehtävät koulusta, joita on neljä. Siihen päälle vielä näytöt, joissa riittää hommaa ja tekemistä tosi paljon. Mun ensimmäisen näytön arvionti on nyt syksyllä(näytön siis suoritin kesän alussa), ja siihen yhteen näyttöön tein 14sivuisen näyttösuunnitelman, eli valmispohja, johon jokaiseen näytettävään asiaan kirjoitin miten sen näytän. Osa näistä on pieniä raportteja, miten ja mitä olen tehnyt. Näitä "pikkutehtäviä" tuli ensimmäisestä näytöstä 12kappaletta. Pikkutehtävät vaikuttavat helpoilta, mutta niihin menee yllättävän paljon aikaa. Mun vaikein tehtävä on tehdä neljän viikon ruokalista englanniksi, enkä ole sitä vielä sen enempää aloittanut, kun kirjoittanut vaan suomenkielisen listan. Se siis odottaa vieläkin kääntämistä. Oon vaan niin tosi surkee englannissa, että ainakun aloitan kääntämään, tulee pakokauhu ja lopetan tekemisen siihen. Ihan jotain kauheeta. Onneks se on mun muistaakseni ainut tehtävä, mitä pitää kirjoittaa englanniksi.
Teemu lähti jo pari tuntia sitten joukkueensa harjoituspeliin, jonka jälkeen ne menee syömään ja viettämään saunailtaa. Mulle on luvassa rauhallinen koti-ilta Mimin kanssa.
Kivaa viikonloppua!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti