torstai 24. elokuuta 2017

Raakaruokintaa, kuivamuonaa vai koiranmakkaa?

Koiran ruokintaa vois verrata vaikka avaruustieteeseen. Varsinkin, kun puhutaa Mimistä ja sen ruokailusta. Meidän neidille ei nappulat kelpaa ainoaksi ruuaksi. Mimi saattaa leikkiä nappuloilla ja syödä muutaman, mutta loput jättää visusti kuppiin. Sillon, kun hampaat rupesivat vaihtumaan, Mimi aloitti nirsoilun, luultavasti kipuilun takia. Sen jälkeen nappuloita on uponnut ehkä kolme kertaa, vaikka tosiaan melkein puoli vuotta sitten ne hampaat vaihtuivat. Ollaan kokeiltu neljää erilaista eläinkaupan nappulaa, viimeisimpänä nirsoille koirille tarkoitettua luomunappulaa ja kahta ruokakaupan nappulaa. Mikään näistä ei ole kelvannut yhtä kuppia enempää, jos edes sitä yhtäkään. Kokeiltiin sekoittaa nappuloiden sekaan koiranmakkaraa, piimää, raejuustoja, lihoja jne, mutta neiti kaiken muun paitsi nappulat. Aina, jos nappula sattui menemään suuhun, sylkäisi Mimi sen takaisin kuppiin tai lattialle. Päätettiin vaihtaa ruokaa, koska nappulat oli vain rahan haaskausta, ja lopulta enemmän päätyi roskiin kuin Mimin mahaan.
Aloitettiin kesällä raakaruokinta, koska se tulee edullisemmaksi kuin laadukkaat koiranmakkarat. Päästiinkin hyvin alkuun, kunnes Mimillä alkoi närästys. Närästystä aiheutti erityisesti naudanliha, jota ei sitten lopussa annettu ollenkaan. Kun naudanlihaa ei enää annettu, aloitettiin possu pääruokana ja siitäkin alkoi närästys. Kerettiin ruokkia noin kuukausi sekaisin koiranmakkaraa+raakaruokaa(ettei maha mene sekaisin) ja noin kuukauden pelkkää raakaruokaa. Mimi oli närästystä lukuunottamatta todella hyvin voiva ja erittäin energinen raa'allaruualla. Raakaruokinta täytyi kuitenkin lopettaa närästyksen/läähätyksen takia.
Aiemmin kertomani luomunappula otettiin testiin pari viikkoa sitten. Kävin Mustissa&Mirrissä katsomassa eri ruokia, mikä voisi sopia Mimille. Mua kiehtoo edelleenkin raakaruokinta, koska Mimin maha oli sillon tosi hyvässä kunnossa ja neiti oli ihan extra energinen. Mimin silmävuotokaan ei ollut silloin niin runsasta, kuin mitä se on taas nyt, kun alettiin ruokkia koiranmakkaraa. Takaisin aiheeseen.... Tosiaan siellä kaupassa katselin pakastettuja raakaruokia, joissa ois kaikki ravinto- ja hivenaineet valmiina. Myyjä tuli luokseni ja kerroin Mimistä, nirsoilusta ja raakaruuasta. Myyjä kehotti ostamaan niitä luomunappuloita, koska moni nirso koira on suostunut niitä syömään. Sain kassalta myös toista ruokaa näytepakkauksen. Luomunappuloita Mimi söi ehkä kymmenen ja näytepakkausruokaa yhen kupillisen(jee!!!), mutta seuraavana aamuna nappulat ei enää kelvannutkaan. Jälleen kerran jatkettiin koiranmakkaralla ja oltiin alkupisteessä.
Mustissa&Mirrissä on muuten tosi hyvä makutakuu, eli, kun ostaa nappuloita, eikä koira niitä syö, voi pussin palauttaa takaisin, kun se on vähintään puolillaan! Lisäksi kassalta on mahdollisuus saada näytepusseja, joten koko säkkiä ei tarvitse nirsolle koiralle ostaa testiin.
Seuraavaksi aion kokeilla pakastettua kypsää raakaruokaa koiranpuuron kaverina. Myyjä sanoi, että se voisi olla yksi mahdollisuus, kun täysin raaka ei meidän neidille sovi. Kokeiltiin kesällä myös koiranpuuroa, johon sekoitettiin kasviksia, kypsennettyä lihaa ja koiranmakkaraa. Se maistui hyvin, mutta siihen täytyy aina sekoittaa lihaa, koska ei koira rehuilla pärjää, joten tuo pakastettu, kypsäksi tehty raakaruoka vois olla edullinen ja sopiva ruoka meille.
 Mua ällöttää niin paljon nuo koiranmakkarat, koska tosi moni makkarapötkö on laadullisesti niin huonoa. Jos taas pötkö on ravintoarvoiltaan laadukasta, on se myös huomattavasti hinnakkaampi. Ostettiin ennen raakaruokinta kokeilua erään kaupan oman merkin halpaa koiranmakkaraa, josta vastaan tuli peukalonpään kokoinen luupala! Miettikää sitä tuollaiselle pienelle koiralle. Onneksi Mimi sai kaottua sen ulos, eikä mitään pahaa sattunut. Sen jälkeen ei olla kyseistä ruokaa ostettu. Laitoin kyseiseen firmaan palautetta, josta saatiin hyvitystä ja infoa, ettei ruuassa pitäisi olla nuin isoja luunpaloja. Tällä hetkellä meillä on yksi Mimille sopiva koiranmakkara, jota saa ihan normaalikaupasta. On edullista(verrattuna eläinkaupan ruokiin) ja ravintoarvotkin on ok. Lisäksi Mimin maha voi sillä ruualla hyvin.
Kannattaa tutustua tosiaan tuoteselosteeseen, jos lihapitoisuus on pieni, jätä se kauppaan ja jos on suuri  prosentti "lihaan verrattavia aineita", jätä myös se kauppaan. Kannattaa myös huomioida viitteelliset anto määrät. Jos ruokaa joutuu antamaan paljon kokoonsa nähden, on tuote ravintoarvoltaan huonoa ja kun koira syö paljon, sen on päästävä useasti tarpeille (Mimi ainakin halvan ruuan jälkeen tekee 3-5 löysempää kakkaa päivässä), vaikka normaalisti hyvällä ruualla tekisi aamu- ja iltaruuan jälkeen.
Tässä vielä linkki mielenkiintoiseen artikkeliin: https://yle.fi/uutiset/3-6327728
Mukavaa torstaita! Mä jännäilen kotona lääkäriä, joka on tosiaan vasta 17jälkeen.
Kuvissa Mimi lomailee ja vietettiin mökkielämää. Vvälillä oli pakko käyttää koira uimassa, jotta pystyi päästämään touhuajan sisälle!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti