perjantai 23. joulukuuta 2016

Kalaton "kylmäsavulohi"

Testasin hitiksi noussutta vegaanista ja kalatonta porkkanasta tehtyä kylmäsavulohta, porkkalaa. Ohjeen näin PS Olen vegaani-youtubekanavalta. Olen kala-allerginen, enkä ole ikinä voinut maistaa kalaa. Pienenä en edes sietänyt kalan hajua, mutta nykyään haju ei enää haittaa. Kun katsoin videon vegaanisesta kylmäsavulohesta, oli sitä heti päästävä testaamaan! Tein testi version jo muutama viikko sitten. Ja marinadin jälkeen kotona tuoksui kala. Niin kalalle, että jos en olisi itse tehnyt, olisin luullut sitä kalaksi. Se tuoksuu kalalle ja näyttää kalalle. "Kala-ihmiset" kehuivat tuotosta. Kuulema tuoksuu kylmäsavulohelle ja maistuukin siltä. Mä en itse ihan kauheasti tykkää savun mausta, mutta porkkala oli hyvää. En varmasti rupea useasti tekemään tätä itselleni, mutta muutaman kerran vuoteen voisi olla aika passeli määrä. Ohje on yksinkertainen ja helppo, vaikka vei aikaa useamman tunnin, uunissa olo mukaan laskien. Kerkesin hyvin samalla siivoamaan, kun porkkanat olivat uunissa. Porkkalaan tulee vain muutamaa ainetta, joten ohje oli senkin puolesta helppo. 

OHJE(tästä):
4 pulleaa porkkanaa
1 paketti karkeaa merisuolaa

Marinadi:
2 tl nestemäistä savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
 
 Pane uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Peitä uunivuoan pohja karkealla suolalla. Lado porkkanat vuokaan ja peitä ne kokonaan suolalla. Kypsennä 190-asteisessa uunissa 1 tunti 30 minuuttia.
 Murra suolakuori, ja nouki porkkanat varovasti ulos. Anna jäähtyä.
 Kuori porkkanat. Tämä käy helpoiten, kun leikkaat kuoreen pitkittäisviillon, ja kuorit porkkanat pyöritellen. Leikkaa porkkanat pitkiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai juustohöylällä.
 Yhdistä marinadin aineet keskenään ja sekoita porkkanasuikaleisiin. Anna maustua jääkaapissa suljetussa astiassa 1–2 vuorokautta.


Porkkanat suolan seassa.

Porkkanat olleet uunissa, ja suola irrotettu pois.

Kuorittuna ja viipaloituna. Odottaa marinadia.
Kannattaa tosiaankin ottaa pulleita porkkanoita, ohuet kypsyvät liian paljon, joten niitä on todella vaikea käsitellä. Pulleampaa porkkanaa on myös helpompi viipaloida. Itse en tykännyt vaiheesta, jossa piti kuori irrottaa. En tiedä, mitä oikein duunasin, mutta en meinannut millään saada niitä aluksi lähtemään! Onneksi jo toisella kerralla meni paremmin.
Keskiviikkona tehtiin tätä kummankin vanhemmille viemiseksi. Kummatkin olivat ihmeissään. Saas nähdä mitä kommentteja tulee joulun jälkeen, kun porukka on päässyt maistelemaan kunnolla porkkalaa.

Mukavaa perjantaita ja aatonaattoa kaikille teille!

Oletteko tehneet tai maistaneet porkkalaa? Aiotteko kokeilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti