lauantai 18. helmikuuta 2017

Kun koiran käyttäytyminen muuttuu

Tehtiin viime viikonloppuna muutama pitempi ulkoilutus lenkki, noin tunnin mittaisia ajaltaa, vaikka matkaa ei kertynyt paljon. Mimi sai mennä edeltä ja tutkia kaiken minkä halusi. Vielä tiistainakin Mimi oli rättiväsynyt ja ajattelin sen johtuvan viikonlopun lenkkeilyistä. Päätettiin Teemun kanssa, että nyt käytetään vain ihan kotipihassa tarpeilla, ja annetaan pienen levätä. Mimi nukkui ja oli rauhallisena monta päivää. Keskiviikkona Mimi oli vieläkin nuuleana, eikä yhtää oma itsensä. Yleensä Mimi leikkii ja riehuu lähes koko ajan, mutta nyt uni maistui, eikä leikitkään jaksanut kiinnostaa entiseen tapaan. Keskiviikkona kiinnitin huomiota myös neidin pissin tekoon. Sekään ei ollut normaalia. Teki ensin ison pissin, sen jälkeen meni useasti "pissausasentoon" ja sai tehtyä muutaman tipan tai ei ollenkaan. Torstaina parinkymmenen minuutin ulkoilu aikana saattoi tehdä jopa kymmenen leikki pissiä. Tiistaista torstaihin, Mimi teki sisälle pissat, vaikka on taas ollut monta viikkoa tekemättä sisälle mitään. Sama meno jatkui ulkona perjantainakin, ja rupesin googlettelemaan oiretta. Pissitulehduksen oireet olivat selvät, ja soitin vielä eläinlääkäriin varmistaakseni asian ja varasin eläinlääkärikäynnin.
Mimin virtsarakko ultrattiin, että virtsakivet voitiin pois sulkea, ja onneksi niitä ei löytynytkään. Mimiltä otettiin myös pissinäyte, jossa pH-arvo oli hieman koholla. Sakkauskoe oli laimea ja vaalea, mutta muuten ei näytteestä sanottu muuta. Maanantaina tulee vielä bakteeriviljelmä, jossa asia varmistuu, mikä on kyseessä. Eläinlääkäristä annettiin kipulääkettä ja antibiootti kuuri, klassisten oireiden perusteella. On kuulema yleistä, että pienillä narttupennuilla tulee pissitulehduksia, joita ei näy sakkauskokeella tai edes viljelyssä. Sanoi, että voi tulla useampikin ennen ensimmäisiä juoksuja, mutta pitäisi loppua siihen. Toivottavasti antibiootti alkaa vaikuttamaan pian ja saadaan meidän virkeä rakkauspakkaus takaisin. Annoin ensimmäiset lääkkeet iltapäivällä, ja illalla Mimi jaksoi jo hienosti juosta pallon perässä ja leikkiä. Iltapissilläkään ei kyykistellyt niin usein, kun vielä aamulla. 
Mimillä oli painoa nyt 4,5kk iässä 3,4kg. Lääkäri kuunteli samalla sydämen, katsoi hampaat ja korvat ja tunnusteli koiran kokonaan, että kaikki muu oli kunnossa. 
Luin netistä, että ruokavalio voi aiheuttaa myös tulehduksia. Vaihdettiin ruoka pari viikkoa sitten marketin ruokaan, kun eläinkaupat olivat sunnuntai iltana kiinni ja mä olin unohtanut nappulat vanhempieni luo. Vaihdetaan ruoka taas eläinkaupan ruokaan, kunhan nuo nappulat loppuvat. Viikon sisään saa varmasti taas laadukkaampaa ruokaa, vaikka yritinkin valita marketista mahdollisimman laadukasta ja ravintorikasta ruokaa. Suurin osa marketti ruuasta sisälsi vain vähän lihaa, ja muuten oli kasvista sun muuta hömppää, jota saa syöttää kilo tolkulla. Saa nähdä, tuleeko sama tulehdus vielä useampaan kertaan ennen juoksuja, toivottavasti ei. 
Mimin kanssa yhteistä eloa on jo melkein kolme kuukautta niin kyllä sen vaan jo nyt huomaa, kun toisella ei ole kaikki kunnossa. Joka päivä kun touhutaan, leikitään ja opetellaan yhdessä asioita, niin oppii huomaamaan mikä on normaalia käyttäytymistä ja mikä ei.
Nyt unten maille ja positiivisesti kohti uutta päivää. Mukavaa viikonloppua!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti